Keramikverkstad

Det mesta av vårt kakel och brukskeramik tillverkas av Gotlandslera

En lergodslera som tas upp ur Antarve lertag utanför Havdhem, bara några få kilometer från våran gård. Leran bearbetas av Lokatta Keramik i Barlingbo och kommer sedan till oss hårdpressad och färdig för användning. Varje kakelplatta formas för hand, engoberas och torkas i en process som kan ta upp till 2 veckor. När plattorna är helt torra skröjbränns de i 960°C, därefter dekoreras de med olika tekniker för hand. De glasyrbränns upp till 1080°C, ibland flera gånger innan vi nått det önskade slutresutlatet. Vi tillverkar också brukskeramik och klinker för golv och utomhusbruk, då använder vi stengodslera som bränns i högre temperaturer för att bli frost och vattentåliga.

Design

Våra designer inspireras ofta av den Gotländska landsbygden, den fantastiska naturen, djurlivet och historian här på ön. Vi tillverkar givetvis också designer efter ert önskemål. Kontakta oss gärna för mer information.

Leveranstider

Våra färdiga designer kan levereras inom 3 veckor, vill du beställa en egen design utarbetad tillsammans med oss tar det 3 veckor efter det att vi kommit överens om en slutgiltig originalskiss, skissen gör vi givetvis gratis.

Teknisk Info

Våra kakel tillverkas i storlekarna ca. cm 10*10, 7,5*15 och 15*15, de är ca. 0,8 cm tjocka. Storleken kan variera några milimeter då de är handgjorda. Som komplement till respektive design finns aven hörn- och avslutningsplattor med fasade kanter samt dekorlister och inramningar med mönsterdekor.

Brukskeramik

Vi tillverkar blomkrukor, skålar, fat, muggar,  djurmatskålar,  mm i olika tekniker och färger, både i lergods och stengods. Om du är på Gotland, missa inte att besöka vår gårdsbutik där vi har en permanent utställning och försäljning av kakel samt brukskeramik och många andra handgjorda inredningsdetaljer.

Produkt och bildgalleri från Gårdsbutiken